ΤΟ ΕΡΓΟ 

 46 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 

 ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟΝ 

 Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 

ΣΥΝΟΨΗ - ΑΠΟΨΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Σύνοψη:
To ντοκιμαντέρ βασίζεται στις αφηγήσεις των δίδυμων αδερφών Κασάπη, εθελοντών του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η παραγωγή ξεκίνησε τέλη του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέβριο του 2014.

Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο καταστροφικός από τους 160 πολέμους που γνώρισε η γηραιά ήπειρος τους τελευταίους 3 αιώνες. Η Κύπρος ήταν η πρώτη Βρετανική Αποικία που έστειλε στρατιώτες σε επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου πολέμου, τον Ιανουάριο του 1940. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, υπηρέτησαν στο "Κυπριακό Σύνταγμα" και την "Κυπριακή Εθελοντική δύναμη" του Βρετανικού στρατού 26.000 Κύπριοι..

Εξήντα εννέα χρόνια πέρασαν από τη λήξη του πολέμου και η καταγραφή της ιστορίας των δίδυμων αδερφών Κασάπη, είναι μια απτή μαρτυρία και καταγραφή της ζωής της Κυπριακής υπαίθρου της δεκαετίας του 1930, των πέντε χρόνων υπηρεσίας και συμμετοχής τους στα πολεμικά πεδία τριών ηπείρων και η επιστροφή τους στη μεταπολεμική Κύπρο και των γεγονότων που οριοθέτησαν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της  ΕΟΚΑ.  

 

Άποψη σκηνοθέτη:

Το ντοκιμαντέρ υλοποιείται με συνεντεύξεις των δίδυμων αδερφών (ο ένας εκ των οποίων δεν είναι πια στη ζωή), αρχειακό υλικό και δραματοποιημένες σκηνές. Παρουσιάζει τη δράση του Κυπριακού συντάγματος στις μάχες του Τομπρούκ και Ελ Αλαμέϊν στην Αφρική, στο Ιράκ, στο Ρίμινι και Κασσίνο της Ιταλίας και την επιστροφή τελικά στην Κύπρο μετά από 4 χρόνια συμμετοχής στο Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Οι γλαφυρές περιγραφές των αδερφών σε συσχετισμό με το πλούσιο αρχειακό τους υλικό, αλλά και η εσωτερική τους ανάγκη για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές τις εμπειρείες τους από τον μεγαλύτερο πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα, είναι η πεμπτουσία του ντοκιμαντέρ. Το όλο έργο όμως είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τις δεκάδες των κατοίκων του Λυθροδόντα οι οποίοι συμμετείχαν ως εθελοντές στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Η χρήση αρχειακού υλικού είναι επιβεβλημένη για απεικόνιση των γεγονότων και η χρήση σκηνών αναπαράστασης δίνει μια διαφορετική οπτική στην εξιστόρηση των γεγονότων.   

 

ενότητες ντοκιμαντερ

 

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την αφηγηματική ροή των δίδυμων αδερφών και για σκοπούς καλύτερης θέασης έχει χωριστεί στις ακόλουθες ενότητες:

 

1. Η αγροτική ζωή της Κύπρου κατά τη δεκαετία       του 1930

 

2. Η κήρυξη του Β' παγκοσμίου πολέμου και το         κλίμα της εποχής

 

3. Η δημιουργία του Κυπριακού συντάγματος

 

4. Συμμετοχή των Κυπρίων στις μάχες της                 Αφρικής

 

5. Συμμετοχή των Κυπρίων στις μάχες της                 Ευρώπης

 

6. Συμμετοχή των Κυπρίων στη πολοιορκία του         Κασσίνο

 

7. Το τέλος του πολέμου και η επιστροφή στη           Κύπρο

εταιρεια παραγωγης - unitrust media

 

H Unitrust Media είναι στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών από το 1996. Η δυναμική είσοδος του διαδικτύου και οι νέες δυνατότητες που έδωσε σε παραγωγούς και διανομείς, ώθησε την εταιρεία ν' ασχοληθεί έντονα με το διαδίκτυο και αρχές του 2005 δημιούργησε τη πρώτη πλατφόρμα για δημιουργία και διαχείρηση web tv στη Κύπρο. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της εταιρείας ήταν η δημιουργία του video library του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, με δυνατότητες χρήσης από εκπαιδευτικούς και σπουδαστές και την διάθεση εκατοντάδων εκπαιδευτικών βίντεο.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ήταν παραγωγός σε σειρά ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες, με πιο πρόσφατο έργο τη μικρού μήκους ταινία " Η Αϊσέ πάει διακοπές".     

 

βιογραφικο σκηνοθετη

 

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Ο Χάρης Θεραπής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968 και από το 1996 ασχολείται επαγγελματικά με την τηλεοπτική παραγωγή και τα digital media. Έχει σκηνοθετήσει αριθμό ντοκιμαντέρ και η τελευταία του δουλειά είναι η ταινία μικρού μήκους "Η Αϊσέ πάει διακοπές."

Είναι μέλος
- Της Ένωσης σκηνοθετών Κύπρου
- EDN (European Documentary Network),
- IFP (Independent Feature Project)
- BBC - film network